Hacı İsa Mahallesi Adalet Sokak No:6/B Karapınar/KONYA
trende

YEM BİTKİLERİ DESTEKLEME ÖDEMELERİ BAŞLIYOR

YEM BİTKİLERİ DESTEKLEME ÖDEMELERİ BAŞLIYOR

İşletmelerin yem ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile yem bitkisi üretimine özendirme çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir. Bu anlamda Türkiye Tarım Havzalarını Destekleme Modeli çerçevesinde bazı illerimize yem desteği verilmektedir. Hazır yemler hayvanların ihtiyaç duyduğu enerji ve diğer maddeleri bünyelerinde barındırsa da bu ihtiyaçlar doğal yemler ile daha kolay ve masrafsız sağlanabilir. Sadece sulu değil, kuru olarak da bitki yetiştirenlere destek verilir. Suya ulaşımın zor olduğu yerlere de bakanlık tarafından belirlenen oranlarda ilave destekler verilmektedir.

Desteklenecek olan yem bitkisi türleri aşağıdaki gibidir;

  • Çok Yıllık Yem Bitkileri : Korunga, yonca, yapay çayır mera, gazal boynuzu, ak üçgül,
  • Tek Yıllık Yem Bitkileri : Macar fiği, fiğ,, burçak, sudan otu, sorgum, sorgum ve sudan otu melezi, yem şalgamı, hayvan pancarı, yem baklası, italyan çimi, iskenderiye,

Bunların yanı sıra çavdar, arpa, buğday, yulaf ve tritikalenin yeşil ol hasatları ile, silajlık mısır ve tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar ile kuru ekilen yem bitkileri, domuz ayrığı, çok yıllık çim, kılçıksız brom, otlak ayrığı ve kamışsı yumak da verilen destekleme ödemeleri kapsamında yer almaktadır.

Destek kapsamında yer almak için 10 dönüm ve daha fazla alana yem bitkisi ekmek gerekmektedir. Bu bitkileri ekerek hasatını yaptıktan sonra yapılan başvurular geçerli olmamaktadır. Bu türlerde yem bitkisi üretimi yapanlar bakanlık tarafından ilan edilen tarihlerde başvurularını yaparak verilecek olan destekleme ödemelerinden yararlanabilirler. Bu desteğin yanı sıra yine bakanlık tarafından verilen İyi tarım uygulama desteğinden de yararlanabilirsiniz.

Destekleme Tutarları Ne Kadar?

Kaba yem üretimi konusunda yetiştiricileri özendirmek amacı ile 2020 yılında da yem bitkisi desteği verilmektedir. Desteklerin belirlenmesinde sektörel rekabet ön planda olmaktadır. Tek yıllık yem bitkileri, çok yıllık yem bitkileri, silajlık mısır ve kuru şartlarda ekilen ürünlerin yanı sıra yetiştiricilerimize ilave destekler de verilmektedir.

YEM BİTKİLERİ DESTEĞİDEKAR/TUTAR
Çok yıllık yem bitkileri90 TL
Tek yıllık yem bitkileri60 TL
Silajlık Mısır100 TL
Kuru şartlarda ekim40 TL
Yapay çayır mera150 TL

10 dekar tek yıllık yem bitkisi eden bir çiftçimize 600 TL destekleme ödemesi yapılırken yine kuru şartlarda 10 dönüme ekim yapan üreticimiz 400 TL destekleme ödemesi alabilecektir.

Yem Bitkileri Destekleme Başvuruları Nasıl Yapılır?

Bu desteğe başvuru yapmak isten çiftçilerimizin bitkilerinin hasatını yapmadan başvuru yapmaları gerekmektedir.  Yem desteği başvuru dilekçesini indirerek doldurunuz. Çok yıllık yem bitkiler ile yapay çayır mera desteği başvurularının her yıl yapılması gerekmektedir. Destekleme ödemesi yapılan arazinin satışı ya da kiralanması durumunda yeni üreticinin ÇKS kaydı yaptırması ve arazi bilgilerini bu kayıtlara işlemesi gerekmektedir. Arazinin 10 dekarın altında olmaması koşulu ile çiftçinin başvuruları değerlendirilir. Yapay çayır ve meralar için tarımsal araştırma enstitülerinin projeleri de destekleme kapsamında yer almaktadır.

Çiftçi Kayıt Sistemi‘ ne kaydı olan üreticilerimiz bakanlıkça belirlenen tarihler içinde müracaatlarını gerçekleştirir. Başvuru tarihleri illerin iklimsel koşullarına göre farklı tarihlerde yapılması söz konusu olabilmektedir. Tabi bu destekleme konularından belirlenen tutarlarda destekleme ödemesi alabilmek için türlere göre değişen şartlar söz konusu olmaktadır.

Destekleme Ödemesi Almak İçin Gerekli Şartlar

Genel şart çiftçinin ÇKS kaydı olması ve buraya kayıtlı olanların kaydını güncellemesidir. Ayrıca hasat döneminden evvel başvuru yapanlara destek verileceğini tekrar belirtelim. Ayrıca yem bitkisi ekenlere devlet  tarafından mazot ve gübre desteği verilmektedir. Fakat yem rekreasyon amacı ile üretilirse bu destek verilmez.

Yem Bitkisi Desteğinden Kimler Yararlanamaz?

Yem bitkisi desteğine başvurabilmek için ÇKS kaydının olması gerektiğinden söz ettik. Kaydı olmayanlar, yem bitkilerine daneye bırakanlar, rekreasyon amacı ile ekim dikim yapanlar, şartlara uygun üretim yapmayanlar, yetiştirme tekniklerine uymayanlar ve destekleme illeri arasında bulunmayanlar verilecek olan destekleme ödemelerinden yararlanamayacaktır. Ayrıca özel mülkiyetine ekim dikim yapanlar fakat tapu kayıtlarında yer alan parsellere mera ya da otlak amacı ile yem bitkisi ekenler ödeme alamaz. Fakat bu şartlar dışında olan çiftçilerimiz belirlenen tutarlarda destekleme ödemesi başvurusu yaparak ödemelerden yararlandırılır.

Yem bitkileri, Hububat, Dane Mısır ve Süt Ödemeleri

T.C kimlik numarasının sonu 4- 6-8 olanlar 12 Şubat Cuma

VKN sonu 1-3-4-5-6-7-8-9 olanlar 12 Şubat Cuma

T.C kimlik numarasının sonu 0-2 olanlar 19 Şubat Cuma

Saat 17:00 den sonra ödenmiş olacaktır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: