Yoncalar biçildikten sonra, güneş ışığında kurumaya bırakılır. Yaprakları dökülmeyecek şekilde haşbaysız olarak balyalanır.
Kuru otların kalitesinin belirlenmesinde en önemli kriterlerden biri yaprak oranıdır. Yapraklar saplardan daha fazla sindirilebilir besin maddesine sahiptir. Kuru otlarda yaprak oranı %40 kadar olmalıdır. Bu oranın ideal düzeyde olması için nem 17-20% arası olmalıdır. Zira geç biçilen ve fazla kurutulan otlarda yaprak oranı azalmaktadır. İstenen yaprak oranı için nem oranı en önemli husustur.
Otlar biçildikten sonra kurutularak kullanılacaksa balyalanmadan veya depolanmadan önce nemi %15’e düşürülerek balyalanmalıdır. Eğer nem içeriği daha yüksek olursa küflenme ve kızışma sonucu protein ve enerji değerinde düşmeler meydana gelmektedir. Şayet nem oranı %11-12’nin altındaysa bu seferde kaba yemde çok miktarda yaprak kaybı dolayısıyla protein kaybı oluşmaktadır. Yani en iyi balyalama zamanını bize nem oranı işaret etmektedir.
Yonca silajı hazırlanırken nem ölçer ile ölçülüp %50-55 neme gelince bağlanmaya başlanmalıdır. Böylece daha kaliteli ve daha besleyici yonca silajı elde edilebilmektedir.
Sapı ince ve yaprağı bol olan yonca, yağmurlama sulama sistemi ile sulaması yapılır, Yabancı otu bulunmayan yaprak rengi, yonca boyu uygun yoncalar tercih edilir. %5 ile %10 arasi çiçeklenme evresinde rengini koku, enerji protein kaybina uğramadan kisa sürede kurumasi için son sistem sikmali makine ile biçimi yapılan yonca kurutulur. Uzman ekipbimiz yonca tavını belirleyerek yaprak kaybını önlemek için gece düşen nemle birlikte balyalama işlemine geçilir. Kullandığımız balya makinaları yonca yapraklarına zarar vermeden düzgün kesimli çift ipli balya ağırlıkları 23, 25, 30 kg balya haline getirilir.